Syysterveiset täältä Raumalta! Olen Elina Vanne ja toiminut Katja Noponen Oy:llä Kelan työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (TEAK) työhönvalmentajana nyt noin puolitoista vuotta.

Aina kun mahdollista, kuljen työmatkat kävellen tai pyörällä nauttien upeasta merimaisemasta. Tämän päivän työpaikkakäynnit ovat onneksi niin lähellä että autoa ei tarvita, kun on niin kaunis kuulas syyspäiväkin.

Työpäivä alkaa toimistolta kahdeksan aikaan. Tarkistan viestit puhelimesta ja sähköpostista. Sami on työkokeilussa metallipajalla, ilmoittaa minulle ja työnantajalle käyneensä lääkärissä flunssan takia ja saaneensa sairauslomaa kolmeksi päiväksi. Vastaan Samille ja teen osallistumistodistuksen toimitettavaksi Kelaan poissaolosta.

Puoli yhdeksän aikaan istahdamme Rauman yksikön valmentajien kanssa aamukahville, samalla käydään läpi päivän työjärjestys, akuutit asiat ja täsmätään kalenterit. TEAK-palvelun toimistolla toteutettaville lähipäiville odotetaan tänään viittä kuntoutujaa. Tealla on aamupäivällä sovittuja työpaikkakäyntejä, Jutta on tämän päivän työssä Porin yksikössä, joten minä huolehdin läsnäolevien kuntoutusohjelman toteutuksesta aamupäivän ajan.

Vähän ennen yhdeksää ensimmäiset kuntoutujat saapuvat paikalle, päivä käynnistyy kahvittelun ja leppoisan rupattelun voimalla. Jouko ja Saara ovat tulleet lähipäiville työkokeilujen jälkeen. Jouko kertoo viihtyneensä työkokeilussa kirpputorilla ja hakevansa nyt uutta työkokeilupaikkaa vastaavista tehtävistä. Saara puolestaan toteaa laitoskeittiön työtehtävien olleen liian raskaita, joten seuraavaa työkokeilupaikkaa etsitään muista tehtävistä. Matiaksen kanssa jatkamme työkokeilupaikan etsintää tuotantotehtävistä siitä mihin olemme edellisenä päivänä jääneet, Rinan ja Seijan kanssa hiomme ansioluettelot ja työhakemuspohjia kuntoon.

Jokainen kuntoutujista työskentelee oman tehtävänsä ääressä. Annan tarvittaessa apua oikean yhteystiedon etsimiseen ja ohjeistan ansioluettelon tekemisessä. Yksi tärkeimmistä työtavoista on kuitenkin yhteinen ideointi kuntoutujan kanssa; mikä voisi olla juuri hänelle sopiva paikka, millaista osaamista hän voisi työpaikalle tarjota, missä hän pääsisi hyödyntämään osaamistaan ja hän viihtyisi. Omien kokemuksien ja tämän työn työpaikkakäyntien myötä moni yritys on tullut tutuksi ja yhdessä kollegoiden kanssa osaammekin avata monen työpaikan tilannetta ja monen eri alan työtehtäviä. Ja jos emme tiedä, sitten kysytään 😊 Aamupäivän aikana soitankin muutamaan yritykseen kysellen lisätietoja ja työkokeilupaikkaa. Ne puhelut eivät johtaneet Joukon, Saaran tai Matiaksen työkokeiluun, mutta ainakin tiedämme nyt taas lisää eri työnantajista ja jonkun kohdalla se voi olla juuri se oikea kontakti. Joukolle sain kuitenkin hyvän vinkin seuraavasta paikasta, josta voisi kysellä lisää.

Aamupäivä etenee niin vauhdilla, että lounasaika onkin jo käsillä. Nappaan alakerran lounasravintolan ihanasta salaattibuffasta salaatin mukaan. Näistä hyvistä ruuista lähipäivillä olevat kuntoutujatkin saavat nauttia. Mulla on ihanat työkaverit, joiden kanssa taukoilusta saa vauhtia ja virtaa iltapäivän touhuihin. Loppupäiväksi vaihdamme Tean kanssa paikkoja, hän jatkaa siitä mihin lähipäivillä olevien kuntoutujien kanssa jäätiin ja itse lähden sovituille työpaikkakäynneille.

Jaana on työkokeilussa läheisessä kaupassa, joten matka sinne taittuu kävellen. Jaanan työkokeilu on sujunut hyvin. Uusia työtehtäviä on päässyt opettelemaan lisää ja työllistyminen yritykseen näyttää tulevaisuudessa hyvin mahdolliselta. Täytämme Jaanan kanssa kuntoutuksen jatkohakemuksen toimitettavaksi Kelaan. Lähtiessä vaihdan vielä muutaman sanan myymäläpäällikön kanssa. Mitään hankaluuksia Jaanan työkokeilussa ei ole ollut, ovat lisänneet erilaisia työtehtäviä pikkuhiljaa ja Jaana on saanut kasvatettua ammatillista osaamistaan niin, että kaupan alalle työllistyminen on kohta mahdollista.

Takaisin työpaikalle kierrän erään koulun kautta, jossa Tuomas on hiljattain aloittanut työkokeilun laitoshuoltajan tehtävissä. Tuomas on pitkään ollut työttömänä ja sairauden jälkeen ei enää voi työllistyä koulutusta vastaaviin tehtäviin. Hän on päässyt nyt tutustumaan laitoshuoltajan työhön ja kokeilemaan alaa käytännössä. Löydän Tuomaksen työn touhusta siivouskärryjen äärestä. Tuomas kertoo tarkasti työtehtävistään, on varovaisen innostunut alasta ja pohtii, että ehkä joskus tulevaisuudessa alan opinnotkin voisivat tulla kyseeseen. Kehun ja kannustan jatkamaan samaan malliin.

Palaan vielä toimistolle hoitamaan raportoinnin ja kirjaukset. Kävellessäni Eeva, joka on odottanut tietoa hakemastaan työpaikasta, soittaa. Eeva kertoo, ettei ole tullut valituksi toimistotyöntekijän tehtävään. Harmittaa, koska Eevasta olisi siihen hommaan kyllä ollut. Keskustelemme hetken tilanteesta ja työnantajan tekemästä valinnasta. Sovimme, että jatkamme Eevan kanssa työn ja työkokeilupaikan etsintää tällä viikolla lähipäivillä.

Viimeiseksi silmäilen vielä seuraavan päivän kalenterimerkinnät ja suunnitelmat ennen kuin suljen koneen ja lähden kohti kotia. Ulkona on raikas ilma ja vielä valoisaa, hyvä on värikkäiden lehtien keskellä kotiin astella.

Elämäsi parhaita työpäiviä myös sinulle!

Elina

*Kuntoutujien nimet muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.